Fontos információ

Tisztelt Látogató!

Köszönöm megtisztelő érdeklődését. A következő 1-2 hónapban csak korlátozott mennyiségben tudok tanulókat fogadni.

Tolmácsmegbízásokat előzetes egyeztetés után továbbra is vállalok.

Addig is kérem nézzen szét oldalamon és ha bármilyen kérése, kérdése van, vagy mindenképpen nálam szeretne tanulni, érdeklődjön a kapcsolatfelvételi oldalon vagy a megadott telefonszámon.

Megértését előre is köszönöm:

Farmosi Zoltán

Tolmácsolás - árak

Másodállású egyéni vállalkozóként ÁFA-körön kívül tevékenykedem, ezért óradíjaimhoz ÁFÁT nem kell számolni. Az árak tájékoztató jellegűek, tartósabb vagy rendszeres megbízások esetére kérjen árajánlatot elérhetőségeimen (emailben itt, vagy a +36 20 391 7330 telefonszámon).

A tolmácsközvetítő és a fordítóirodákkal ellentétben óraalapú elszámolással igyekszem leendő megbízóimat segíteni. Ez azt jelenti, hogy egy tolmácsolási szolgáltató honlapján az árak tekintetében fél napos és egy napos árakat szabnak meg és a legtöbb esetben (még akkor is, ha a tényleges szolgáltatás nem érte el az árajánlatban megszabott időtartamot) a fél napos díjszabást ki is kell fizetni. Ezt elkerülendő én az árajánlatban, vagy a szóbeli megegyezésben foglalt díjak alapján részletes költségjegyzéket állítok össze és az alapján állítom ki a számlát is. További újdonság a fent említett módszerekhez képest, hogy az állásidőket nem tolmácsolási díjszabásban számolom el. Ha egy értekezlet vagy konferencia tolmácsolása során várakozni kell az előadóra, akkor a helyzettől függően csak készenléti vagy várakozási díjat kell fizetni.

Rendszeres, illetve többnapos megbízás esetén kedvezményt biztosítok.

Tolmácsolás óradíja magányszemélyek, vállalatok és cégek részére:

Tolmácsolás módja Díjazás
Kísérő tolmácsolás
(Városnézés, látogatások, kötetlen programok során egyéneknek, vagy kisebb csoportok számára)
5 000 Ft / megkezdett óra
Konszekutív (követő) tolmácsolás
(Mondatról-mondatra, vagy néhány mondatonként történik a fordítás, üzleti tárgyalásokhoz, személyes megbeszélésekhez, üzemlátogatásokhoz)
6 000 Ft / megkezdett óra
Fülbesúgós tolmácsolás
(szinkrontolmácsolás egy válfaja, konferenciákon, vagy egyéb, hallgatói részről interakciót nem igénylő rendezvények, értekezletek alkalmával legfeljebb 1-3 fő részére)
7 000 Ft / megkezdett óra
Külföldi tolmácsolás díjszabása (Csak követő tolmácsolás)  
Fél nap: (max 4 óra) 25 000 Ft
Egész nap: (több mint 4 óra) 50 000 Ft
 SKYPE, egyéb VoIP kliens vagy telefonos konferenciabeszélgetés 6 000 Ft / megkezdett óra

 Tolmácsolás óradíja hatósági eljárásokban:

Hatósági eljárásnak minősül minden olyan eljárás, ahol bármilyen hatóság (közigazgatási, rendészeti, igazságszolgáltatási, stb.) eljárása során a tolmács köteles a hatóság előtt személyazonosságát és tolmácsolásra szóló jogosultságát igazolni, és / vagy az eljárás során a keletkezett dokumentumokat, iratokat aláírásával ellátni.

Hatósági tolmácsolás Díjazás
Csak követő tolmácsolás
Hatósági tolmácsolás során csak követő tolmácsolási módot alkalmazok.
8 000 Ft / megkezdett óra
 
 • Az óradíjak tekintetében az itt látható adatok csak tájékoztató jellegűek, a változtatás jogát fenntartom. A tolmácsolás helyszínéből és időtartamából adódó járulékos költségek a szolgáltatás elvégzése után beadott díjjegyzék alapján a mindenkori megbízót terhelik. Az egyéb költségek további elszámolását illetően az alábbi pontok az irányadók:
 • Utazási költség:
  • Szolnok területén nincs.
  • Szolnok város közigazgatási határain kívül, de az országhatáron belüli megbízás esetén utazási költség akkor nem keletkezik, ha az utaztatásról a megbízó saját költségén gondoskodik.
  • A tolmács egyéni (saját gépjárműves) utazása esetén az elszámolás az aktuális NAV üzemanyagáron és alapesetben kilométer-számlálón, vitás esetekben a GOOGLE útvonaltervezőn mért leggyorsabb útvonalon számított összes (oda-vissza) kilométerszámon alapuló díjjegyzék, illetve egyéb közlekedési eszköz igénybevétele esetén menetjegyről készült számla alapján történik. Az esetleg felmerülő egyéb költségek (útdíj, autópálya-matrica, stb.) számla ellenében a megbízó által térítendők.
  • Magyarország területén belüli megbízások esetén a megbízás helyszínére és a vissza történő utazás időtartamára az utazási költségen felül a mindenkori tolmácsdíj 25%-ának megfelelő összeg kerül felszámításra, tehát ha kísérő tolmácsolásra kaptam megbízást és az oda-vissza út 1 óra, akkor az utazási költségtérítésen (üzemanyag, menetjegy, stb) felül 5000*0,25=1250 Ft.- fizetendő az úton töltött időre.
 • Étkezési és szállásköltség: Hosszabb lélegzetű megbízások (várakozási és/vagy készenléti idővel együtt 6 óra időtartamot meghaladó, de egy napnál rövidebb megbízás) esetére egyszeri étkezés; több napos vagy külföldi megbízások esetére a teljes ellátás (napi háromszori, elvárható színvonalú étkeztetés, oda-vissza utazás és szállás) költsége a megbízót terheli.
 • Várakozási díj:
  • Külön várakozási  díj nincs, viszont a tolmácsolás óradíja a tolmács megjelenésétől a tolmács távozásáig eltelt időre számítandó.
  • Ha a tolmácsolásra okot adó esemény félbeszakad, és egy órát meghaladó időtartamon túl, de még ugyanazon a napon folytatódik, akkor a tolmácsolás megszakításától annak újrakezdéséig eltelt időtartamot az aktuális tolmácsdíj 50%-val kell számolni.
  • Amennyiben a félbeszakadt tolmácsolás a megkezdés napján nem folytatódik, a tolmács számára addig kell a tolmácsdíjat számítani, míg nem közlik vele a megbízás végét. Ebben az esetben is a tolmácsdíjdíj tekintetében minden megkezdett óra egész órának számít.
 • Készenléti díj: Ha a tolmács a kitűzött időpontban megjelent, de a tolmácsolásra okot adó tevékenység elmaradt, készenléti díjként a megjelenéstől számított minimum 2 órára a megállapodás szerinti óradíjat kell részére kifizetni.
 • Sürgősségi felár:
  • Ha a tolmácsolást 7 napon belül kell elvégezni, a mindenkori tolmácsdíj 20%-kal magasabb.
  • Ha a tolmácsolást 3 napon belül kell elvégezni, a mindenkori tolmácsdíj 30%-kal magasabb.
 • Lemondási díjak:
  • 3 napon belül lemondott tolmácsolás várt időtartamának 30%-át kell kifizetni. (Például egy 3 órás kísérő tolmácsolás esetén ez 3*5000*0,25=4500 Ft.-)
  • 24 órán belül lemondott tolmácsolás várt időtartamának 50%-át kell kifizetni. (Például egy 3 órás kísérő tolmácsolás esetén ez 3*5000*0,5=7500 Ft.-)