Fontos információ

Tisztelt Látogató!

Köszönöm megtisztelő érdeklődését. A következő 1-2 hónapban csak korlátozott mennyiségben tudok tanulókat fogadni.

Tolmácsmegbízásokat előzetes egyeztetés után továbbra is vállalok.

Addig is kérem nézzen szét oldalamon és ha bármilyen kérése, kérdése van, vagy mindenképpen nálam szeretne tanulni, érdeklődjön a kapcsolatfelvételi oldalon vagy a megadott telefonszámon.

Megértését előre is köszönöm:

Farmosi Zoltán

Nyelvoktatás vagy nyelvvizsga felkészítés?

Az elmúlt évek tapasztalatai miatt szeretnék egy fontos dolgot tisztázni kedves leendő tanulóimmal. Sokan megkerestek, hogy készítsem fel őket ilyen-olyan szintű angol nyelvvizsgára, és csak az elbeszélgetés során derült ki, hogy bizony még nagyon sokat kellett tanulni a kívánt szintű sikeres angol nyelvvizsga eléréséig. Természetesen nem várhatjuk el mindenkitől, hogy tökéletesen tisztában legyen a vizsgakövetelményekkel, vagy saját képességeivel, de egy dolgot azért szeretnék most megemlíteni, megkönnyítendő döntésüket:

Miben különbözik egy nyelvvizsga felkészítés a nyelvoktatástól?

Már a kérdésben benne van a válasz. A nyelvvizsga felkészítés elvileg már nem a nyelvoktatásról szól, hanem alapvetően kemény "edzés", az adott vizsga feladattípusainak gyakorlása a megfelelő szinten és intenzitással. Ezért nagyon fontos, hogy aki nyelvvizsgára készül, már legyen birtokában az adott vizsgán megkövetelt legalapvetőbb nyelvtani, nyelvhasználati és egyéb alapismereteknek. A nyelvvizsga felkészülésen - a természetesen nem létező - ideális esetben szinte csak a típusfeladatok, mint pl. a nyelvtani tesztek, Cloze-tesztek, esszé- és levélírási feladatok, olvasott és hallott szövegértési feladatok gyakorlására kell koncentrálni.  Természetesen a nyelvvizsga felkészítés alkalmával is lehet ismételni és kisebb nyelvtani hibákat kijavítani, de el sem hinnénk, hány pont vész el egy-egy nyelvvizsga során a nem megfelelő mértékű gyakorlat miatt egy-egy vizsgatípus esetén, pedig a vizsgázó tudásszintje jó lenne. Ha hisszük, ha nem, a szóbeli képességekre is nagy-nagy, sőt rendkívül fontos hatással van a nyelvtan, a szóhasználat, a nyelvhasználat. A szóbeli nem csak kiejtésből és szókincsből áll. Nem is beszélve arról a sok tehetséges nyelvtanulóról, aki hosszas és fáradtságos tanulás után kiválóan érti a nyelvtani összefüggéseket, sokat nézett filmeket, vagy hallgatott dalszövegeket, de ha össze kell hozni egy ötperces társalgást, bizony vért izzad. Ezekben az esetekben valóban nem szükséges a nyelvtanfolyamok 40-60-80 órás moduljait végigülni és megvenni a méregdrága felkészítési anyagot, hanem elég egy rövidebb, célirányosan feltérképezett, hiánypótló-gyakoroltató időszak. Természetesen ez egy optimális helyzet, ahol - ismétlem - már megvan egy jól megalapozott nyelvtudás, csak a gyakorlat és egy-két kisebb nyelvhasználati, nyelvtani hiányosság van. Akkor lássuk, mire lehet számítani!

Nyelvvizsga felkészítés

 • Közép- és felsőfokú nyelvvizsgákra készítek fel bátor jelentkezőket. Jártas vagyok az Origó, Pannon, Telc, ECL és a BME vizsgarendszerekben, akinek pedig mond valamit, annak hozzáteszem a STANAG és az ARMA nyelvvizsgákat is. Ezek közül négyből vizsgákkal is rendelkezem (közép- és felsőfokú egyaránt), tehát nem csak elméletben és az Internetről ismerem ezeket a vizsgákat. Nem tehetek róla, ha van egy kis pénzem, rögtön nyelvvizsgára költöm...
   
 • Természetesen itt is célszerű egy szintfelmérővel indítani a felkészülést, nem (csak) azért, hogy ebből megjósolhassuk a várható kimenetet, hanem hogy felmérjük a kényes nyelvtani és készségbeli hiányosságokat. Mindenkinek van "vizsgamumusa", legyen az jelzői mellékmondat, függő beszéd, vagy képleírás, hallott szövegértés... Szerintem sokaknak ismerős ez a téma.
   
 • A nyelvvizsga felkészítés során a "Train hard - die hard" elvet követem, ami azt jelenti, hogy intenzíven és következetesen nehéz, vizsgaszerű feladatok elé állítom a jelentkezőt, majd szigorú ellenőrzést tartok a feladatmegoldásokban. Különösen igaz ez a beszédhelyzetekre, ahol előszeretettel irtom a tankönyvszagú kényszermegoldásokat. Ennyivel is könnyebb és színvonalasabb lesz a vizsgateljesítmény.
   
 • Az előző ponthoz kapcsolódik, hogy a szóbeli vizsgákra készülés során igyekszem a vizsgázót kizökkenteni a kényszeredetten unalmas és egysíkú párbeszédek világából. Törekszem arra, hogy ne csak azt tanulja meg, amit tudni kell az adott szinten, hanem a szóbeli vizsgája legyen szórakoztató a vizsgáztató számára is. Mivel számos nyelvvizsgát végigcsináltam vizsgázóként - természetesen különböző nyelvvizsgákról van szó - , pontosan tudom, hogy a vizsgáztatók mennyire örülnek egy kivételesen stílusos, esetenként számukra is szórakoztató szófordulatnak, véleménynek, az adott nyelven elhangzó és jól megfogalmazott egyedi gondolatnak. Mikor már aznap a tizenkettedik vizsgázótól hallják ugyanazt a társalgási fordulatot, bizony nagyon szívesen honorálják egy-két extra ponttal a színvonalat. Én meg is értem őket...
   
 • A felkészítés során figyelmet fordítok a szellemi állóképesség és a rövidtávú memória angol nyelven történő fejlesztésére is. Ezen meghökkent már egy-két ember, de hamar szembesülhetünk ezek hiányosságaival egy nyelvvizsgán... A hallott szövegértés, fordítási feladatok, de még az olvasott szövegértési feladatok megoldásában is jelentős szerepet játszanak. Gondoljunk bele egy négyórás felsőfokú nyelvvizsgába... A Snickers meg a Mars szelet nem csodaszer, oda bizony kell állóképesség is. Nem beszélve a mindennapi élet kihívásairól, végzett és gyakorlott tolmácsként tudnék erről mesélni (szoktam is).
   
 • A nyelvoktatáshoz hasonlóan itt is lehetőség nyílik online gyakorlóoldalam használatára, szükség esetén realisztikus írásbeli vizsgafeladatokkal is. Vizsgatípustól függő feladattípusok, mint pl. mondatátalakítás, nyelvtani és lexikai feleletválasztós, igaz-hamis és Cloze tesztek, olvasott és hallott szövegértési feladatok, stb. közül válogathat a vizsgázó. A feladatok megoldhatók lassan, utánaolvasgatva az adott témáknak, vagy vizsgaszerűen, időre. Minden esetben azonnali pontozást és e-mail visszajelzést ad a rendszer, amit én is látok otthon; a problematikus részeket azonnal tudom javítani és következő alkalommal már át is tudjuk beszélni.
   
A nyelvvizsga felkészítéssel kapcsolatos egyéb kérdésekre találhat válaszokat a Gyakori kérdések oldalon,  de szívesen válaszolok személyesen is a honlapomon található elérhetőségeken keresztül.

A nyelvoktatás

 • A nyelvoktatás a nyelvvizsga felkészítéssel ellentétben nem olyan sietős tempóban történik. Itt nem a vizsgára való mentális felkészülés a cél, hanem a tudás, a nélkülözhetetlen alapismeretek és alapkészségek megértése, elsajátítása és gyakorlása. Ez bizony több időt vesz igénybe mivel nem kevés témakör, készség van, amire oda kell figyelni.
 • Itt is érvényesül a "train hard - die hard" elmélet, de itt nyilvánvalóan más a cél is, meg a feladatok nehézségi fokozata is. Az intenzitás nem olyan erős, mint egy nyelvvizsga felkészítésen, hogy legyen ideje az anyagnak leülepednie. A nehézségi fokozatokat is nagyobb távközökkel állítom be, hogy az ilyenkor még fontosabb sikerélmény sem maradjon el - ezt mindannyian tudjuk, mennyire fontos.
 • Jó nyelvtanárként igyekszem mindkettőnk dolgát megkönnyíteni a későbbiekre nézve: A nyelvoktatás során - természetesen a fokozatosság elvének betartásával - figyelmet fordítok a vizsgaszerűségre is. Ezzel a nyelvvizsga-felkészítésben megkönnyítem a magam dolgát is, és a nyelvvizsgázni szándékozónak is időt, pénzt, energiát takaríthatunk meg.
 
A nyelvoktatással kapcsolatos egyéb kérdésekre találhat válaszokat a Gyakori kérdések oldalon,  de szívesen válaszolok személyesen is az oldalamon található elérhetőségeken keresztül.