Gyakori kérdések az angolórákról

Mennyibe kerül egy angolóra?

Kérem használja a fenti menüpontokat, látogasson el az angol nyelvoktatással kapcsolatos óradíjaim oldalára. Természetesen e-mailben és telefonon is nagyon szívesen állok rendelkezésére a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeimen.

Nyelvoktatás vagy vizsgafelkészítés - Mi a különbség?

Mi a különbség az angol nyelvoktatás és a vizsgafelkészítés között?

Angol nyelvoktatás

Az angol nyelv oktatása során szisztematikusan, gondosan megállapított sorrendben veszünk át angol nyelvtani témaköröket, tanulunk új szavakat, összefüggéseket, gyakoroljuk a szövegértést és a beszédet, a beszédelemeket. Itt van idő megtalálni a problémákat, azokat orvosolni, megtanulni, elsajátítani és gyakorolni.

Angol nyelvvizsgafelkészítés

A nyelvvizsga felkészítés során már a meglévő tudásra támaszkodva gyakoroljuk az angol nyelvvizsga típusfeladatokat, gyorsítjuk a feladatmegoldást és alapvetően elmélyítjük a már megszerzett tudást. Nagy különbség van a kettő között. A nyelvoktatás vagy a nyelvvizsga felkészítés megkezdése előtti szintfelmérők többek között arra is hivatottak, hogy megállapíthassuk, ki milyen közel áll egy adott nyelvvizsgához, vagy éppen mennyi tanulásra van szüksége ahhoz, hogy elkezdhesse a felkészülést a nyelvvizsgára.

Angol szintfelmérés

A szintfelmérő segít nekünk, nyelvtanároknak megállapítani, hogy egy adott nyelvtanulóval hogyan és honnan kezdjük meg az angol nyelvoktatást, vagy a nyelvvizsga felkészítést. A szintfelmérő eredményétől függ, hogy teljes nyelvtani rendszerezésre, vagy csak néhány problémás nyelvtani témakör átismétlésére van-e szükség a nyelvvizsga felkészülést megelőzően. Ha valaki nagyon jól teljesít a szintfelmérés során, akkor nyilvánvalóan nem szükséges a már elsajátított tananyag ismétlése, és egyből kezdhetjük a felkészülést a nyelvvizsgára. Az is kiderül, hogy mik az erősségei, gyengeségei, és az erősségekre támaszkodva gyorsabb ütemben fejleszthetjük a többi készséget is - ebben is hasznos a szintfelmérés.

Mit kell hozni angolórára?

Mi kell az angoltanuláshoz?

 • Jegyzetfüzet (gyakorláshoz, jegyzeteléshez)
 • Szótárfüzet vagy kifejezésgyűjtő füzet (fontosabb szavakhoz, kifejezésekhez)
 • Íróeszközök (ha lehet, többfélét, több színben)
 • Fényképezésre alkalmas mobiltelefon (ajánlott)
 • Pendrive (ajánlott)

Amennyiben úgy egyeztünk meg, hogy hoz saját anyagot (tankönyv, feladatsor), akkor természetesen azt kell hozni. Nyomtatott szótárra csak akkor van szükség, ha azt nem én biztosítom. Amennyiben saját, megszokott angol szótára van, amiből szeret tanulni, akkor természetesen azt is elhozhatja.

Az általam ajánlott legjobb módszer az óra anyagának feljegyzésére a modern technikában rejlik. Én felírom a táblára (igen, van) azokat a példákat, amelyek a legtanulságosabbak szoktak lenni, vagy éppen ami előfordult, és mobiltelefonnal nagyszerűen le lehet fényképezni. Természetesen nem kötelező, de sok időt meg tudunk spórolni, ha otthonra hagyjuk a körmölést, az órán pedig beszélünk és figyelünk.

Az új szavak esetében szine minden új szót felírok. Amikor kigyűlt a megfelelő mennyiség, le lehet fotózni, majd otthon ezeket a szavakat ki lehet akár írni, vagy át is lehet írni egy exel fáljba (amivel ismét gyakoroltuk ezeket a szavakat), elküldeni nekem, aztán a következő órán együtt átismételjük, hogy még jobban rögzüljön (van, aki ezt számonkérésnek hívja, én jobb szeretem a gyakorlás szót...).

Ha nem ragaszkodik a technikához, természetesen ezt is megértem és tiszteletben tartom, akkor hagyományos eszközöket használunk az órán.

Hány fős egy jó angolóra?

Egyéni vagy kiscsoportos angol nyelvoktatás?

Angolórákon többnyire egyszerre csak egy tanulóval foglalkozom. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyelvet megtanulni vágyók nem azért fordulnak magántanárhoz, hogy 2-3 fős csoportban tanulják az angol nyelvet, ezért én is az egyéni nyelvoktatás híve vagyok. Vitathatatlan, hogy van előnye annak, ha 2-3 tanuló tanulja egyszerre ugyanazt a tananyagot, de ennek olyan feltételei vannak, melyek csak a legritkább esetben teljesülnek egyszerre. Ezek a következők:

 • Közel azonos nyelvi szinten legyenek a tanulók.
 • Érdeklődési körük közelítsen egymáshoz.
 • Képességeikben és leghatékonyabb tanulási módszereikben is hasonlítsanak egymásra.
 • Nem utolsósorban pedig ha munka mellett tanulnak, tudják összehangolni az órák időpontját, gyakoriságát.

Egy jó angolórához ezeknek a feltételeknek minden résztvevőnél teljesülnie kellene, viszont erre csak a legritkább esetben kerül sor. Az angol nyelvtan és a szókincs fejlesztésében nincs különösebb hátránya a kiscsoportos angol nyelvoktatásnak, de a beszédkészség-fejlesztésre mindenképpen kevesebb idő marad fejenként.

Ettől függetlenül külön kérésre vállalok 2-3 fős kiscsoportos nyelvoktatást. Amennyiben ilyenirányú igénye lenne, kérem vegye fel velem a kapcsolatot és kérjen tájékoztatást.

Módosíthatok már lefoglalt angolórát?

Természetesen igen. Nyilvánvalóan megértem, ha valakinek közbejön valami vagy halaszthatatlan problémája akad. Nekem is előfordul, hogy óra időpontot kell valamilyen oknál fogva módosítanom kell, vagy netán le kell mondanom. Nálam 24 órán belül is "büntetlenül" módosítható, elhalasztható vagy lemondható egy-egy angolóra, de minél hamarabb szól, annál biztosabban találunk időpontot a lemondott óra pótlására, vagy a halasztásra.

Nem mentem el egy angolórára. Ki kell fizetni?

Természetesen nem. Minden angolórát csak annak végén kell kifizetni. Amennyiben nem tartjuk meg az órát, akkor azt nem kell kifizetni. Az adott napon lévő angolórát le lehet mondani gyakorlatilag annak kezdetéig, sok más angoltanárral ellentétben nálam nem kell kifizetni a 24 órán belül lemondott órákat.

Milyen gyakran érdemes angolórára járni?

Az angolórák gyakoriságáról

 • A legoptimálisabb gyakoriság a heti 3x2 óra - következetes és kiadós gyakorlásra ad lehetőséget, de erre kevés embernek van lehetősége mind időben, mind anyagilag.
 • Anyagi megfontolásból a legoptimálisabb a heti 3x1 vagy 2x2 angolóra - ezzel még jól lehet haladni, és időbeosztásunkba is jobban belefér.
 • Akinek van ideje otthon tanulni és gyakorolni az angol nyelvet, kevesebbel is haladhat (heti 2x1 vagy 1x2 angolórával), viszont akkor következetesen kell otthon is foglalkozni az angol nyelvvel. Ezt a gyakoriságot szoktam még ajánlani iskola mellé korrepetálásnak.
 • A heti 1x1 alkalom nagyon erős elszántság, rengeteg otthoni tanulás mellett eredményeket hozhat, de ezt legfeljebb szintentartásra, vagy a tanulás kezdeti időszakára szoktam javasolni
 • Heti 3x2 alkalmat közvetlenül a nyelvvizsga előtt, egyfajta hajrának javaslom.

Milyen hosszú egy angolóra?

Mennyi ideig tart egy angol magánóra?

Angolóráim alapvetően 60, azaz hatvan percesek. A gyakorlatban a legtöbb tanuló heti 2x2 órában tanulja a nyelvet, ilyenkor gyakorlatilag egy alkalom 120 perc szokott lenni. Vannak kivételek, amikor például két tanuló van rögtön egymás után, ilyenkor az első tanulónak az óráját 10-15 perccel rövidebbre kell számolni. Ez esetben az aktuális tanóra 45-50 perc.

Ha például valaki két órát foglal le előre és már tudjuk, hogy rögtön utána következik valaki, akkor már azt is tudni fogjuk, hogy összesen 60+45 perc, azaz egy és háromnegyed óra áll majd a rendelkezésére.

Vannak, akik megijednek ettől, mondván, hogy két órán keresztül képtelenség odafigyelni, tanulni, és már a második órában már úgysem marad meg, amit tanulunk. Ha megállás nélkül tanulunk, ez valóban így van, de amikor látom a tanulón, hogy fárad, akkor lassítunk a tempón. Sőt, pihentető üzemmódba váltunk, ami nemhogy nem veszi annyira igénybe a szellemi teljesítőképességet, mint az eddigiek, de még kicsit fel is frissít. Ezt számtalan módon meg lehet tenni, és eredményes is. Ne feledjük, felnőttoktatásról van szó, itt már edzettebbek is a vagyunk, és azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy egy nyelvvizsgán sokszor 3-4 órán keresztül folyamatosan kell teljesíteni. Ehhez ki kell alakítani a megfelelő szellemi állóképességet is. Gondoljunk csak bele egy 3-4 órás közép- vagy felsőfokú nyelvvizsga írásbelijébe... Ott vizsgatípustól függően 3-4 órán át folyamatosan teljesíteni kell egy írásbelin.

Feliratkozás RSS - Gyakori kérdések az angolórákról csatornájára